Selecteer een pagina

IMG_3030.JPGShortbread, wie lust het niet? En dan de combinatie met karamel en chocola, mmm. We hebben door shortbread nog wat kokos gedaan, zodat het nog lekkerder werd. Het is even een klusje maar zeker de moeite waard.

Nodig:
Voor de shortbread:
– 225 gram zachte boter
– 75 gram witte basterdsuiker
– 1 theel. vanille- extract
– snufje zout
– 225 gram bloem
– 50 gram kokos
Voor de karamel:
– 200 gram boter
– 1 theel. zout
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 6 eetl. stroop
En dan nog 400 gram pure chocolade in stukken gehakt

Klop in een grote kom de boter met de suiker luchtig met de mixer. Klop de vanille en zout erdoor. Schep dan met een spatel de bloem en kokos erdoor tot het een samenhangend mengsel is. Vorm er een rechthoek van en pak in plastic folie. Zet minmaal een uur in de koelkast.
Smelt de boter en het zout in de gecondenseerde melk op een laag vuur. Roer voortdurend met een garde. Het kan schiften maar dit geeft niet. Doe er de stroop bij en het wordt weer egaal. Laat het al roerend 15 minuten inkoken tot een karamelkleurige saus. Laat dan afkoelen.
Verwarm de oven op 180C. Vet een bakblik van 20-30 cm in en bekleed met bakpapier wat je ook invet. Rol het deeg uit en leg in de vorm. Druk goed aan in alle hoeken. Prik met een vork gaatjes over de bodem en zet in de oven. Draai na 5 minuten de stand naar 150C en bak nog 20 minuten. Laat afkoelen in de vorm. Giet de karamel erop en laat in alle hoeken lopen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zet daarna 2 uur in de koelkast.
Smelt de chocolade au-bain-marie en giet over de karamel. Zet opnieuw 2 uur in de koelkast.
Laat op kamertemperatuur komen voor je het snijdt. Houd het mes even onder een warme kraan, zodat de chocola niet splijt. Doe dit iedere keer voor het snijden.
Je kunt het een week bewaren in een goed gesloten trommel in bakpapier.