Selecteer een pagina

IMG_2952.JPGDe smaak van citroen blijft altijd goed, zeker met die 1e mooie lentedagen. Het zure van de citroen en het zacht-zoete van de merinque laag erover maakt dat je hele weekend niet meer stuk kan.

Nodig:
– 100 gram koude boter
– 100 gram bloem
– sap en rasp van 2 citroenen
– 150 gram suiker
– 3 eetl maizena
– 2 grote eieren, gesplitst

Snijd 50 gram van de boter in kleine stukjes. Meng in een kom de bloem en de boter met je vingers tot een korrelig deeg. Voeg 1-2 eetl. water toe en kneed alles tot een deegbal. Laat het in plastic folie 15 minuten stevig worden in de koelkast.
Verwarm de oven op 180C. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 22 cm en bekleed daarmee de ingevette vorm. Bak de taartbodem in 15-20 minuten gaar. Verlaag de temperatuur naar 150C. Breng in een pan 200 ml water met het citroensap, de rasp en 50 gram suiker aan de kook. Los al roerend de suiker op. Roer de maïzena met 50 ml water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan het citroenmengsel. Breng weer aan de kook en laat al roerend nog 1 minuut koken tot een vla. Neem de pan van het vuur, klop de eidooiers erdoor en daarna de rest van de boter. Klop in een schone kom de eiwitten stijf, voeg de suiker beetje bij beetje toe. Strijk de vla over de bodem en daarop de eiwitten. Schuif in de oven en bak 40 minuten. De merinque moet niet bruin worden. Laat in de vorm afkoelen.