Selecteer een pagina

IMG_3020.JPGTijdens vakantie in Frankrijk wordt er toch zeker 1 x Flan gegeten. De romige vulling is populair bij onze kinderen en is heel makkelijk te maken. Je kunt zelf bladerdeeg maken zodat het echt af is, maar als je weinig tijd hebt maak je het gewoon met kant en klare. Dan wel graag van een goede kwaliteit! Het recept voor  zelfgemaakte bladerdeeg is een snelle variatie van Yvette van Boven.

Nodig:
– 6 plakjes ontdooid (of recept van eigengemaakte)
– 750 ml melk
– 250 ml slagroom
– 180 gram suiker
– 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit
– 2 eieren
– 1 eidooier
– 100 gram custardpoeder
– poedersuiker om te bestrooien
Bekleed de ingevette  taartvorm met het bladerdeeg. Zet in de koelkast. verwarm de oven voor op 200C. Breng de melk met de room en de suiker al roerend aan de kook.Voeg het merg uit het vanillestokje en het stokje toe. Laat op een laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het stokje. Klop de eieren en de dooier goed los. Roer de custardpoeder met een paar eetl. melk tot een papje en klop dit door het eiermengsel. Giet de hete melk er al kloppend door tot alles goed is gemengd. Giet terug in de pan en laat nog een paar minuten garen. Giet de custard in de vorm. Bak 45 minuten in de oven. het deeg moet goed gaar zijn. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het opdienen.

Bladerdeeg:
Zeef 250 gram bloem met zout boven een grote kom. Breek 250 gram boter met de handen in stukjes en wrijf snel door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en giet er 75 ml ijskoud water in. Meng dit met het deeg, kneed niet te veel, voeg daarna druppelsgewijs nog 75 ml water erbij tot het een stevig deeg is. Pak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Kneed het daarna nog een keer kort door (klontjes boter mogen zichtbaar verblijven) op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er een rechthoek van. Rol dit uit tot 20 x 50 cm. Vouw in 3-en, draai het een kwart slag en rol opnieuw tot een rechthoek . Herhaal dit nog 2 keer. Leg nogmaals 30 minuten in de koelkast voor je het het verwerkt.