Week 19 Triple chocolate brownie

IMG_2848.JPGWe houden natuurlijk heel veel van chocolade, dus wat is er niet beter dan alle soorten in 1 recept te voegen. Met dank aan Yvette van Boven!

 Nodig:
– 200 gram pure chocolade in stukjes
– 50 gram boter
– 125 gram bruine suiker
– 1 theel vanille-extract
– 60 gram bloem
– 1 theel bakpoeder
– 30 gram cacao
– snufje zout
– 50 gram witte chocolade
– 2 eieren, losgeklopt
– evt. 50 gram walnoten, grof gehakt

 Verwarm de oven op 175C. Smelt 100 gram chocolade met de boter au bain marie. Vet een bakblik van 20 x 30 cm met boter en bekleed met bakpapier.Meng de bruine suiker met het vanille-extract, bloem, bakpoeder, cacao en zout. Roer er de rest van de chocoladestukjes, de witte chocola en evt walnoten door. Giet de geklopte eieren erop en de gesmolten chocola en meng alles goed. Schep dan in de vorm en smeer goed uit. Bak de koek in 20 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen, haal er dan uit en snij in blokjes. Beetje warm is het allerlekkerst om te eten!

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 19 Triple chocolate brownie

Week 18 Scones met lemoncurd

Bij de thee, en zeker bij een high tea, horen scones. Het is op zich niet moeilijk om ze te maken. Wij kozen ervoor om ze ipv met alleen confiture ook met lemon curd te serveren, dus geven we je daar het heerlijke recept ook voor, deze is van Yvette van Boven.

IMG_2831.JPGNodig:
– 450 gram bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 50 gram poedersuiker
– snufje zout
– 125 gram koude boter
– 150 ml karnemelk (of melk)

Verwarm de oven voor op 220C. Doe alle ingrediënten, behalve de melk, in een kom of keukenmachine. Kneed kort maar goed tot het grove korrels zijn geworden. Giet de melk erbij en kneed tot een samenhangend deeg. Niet gelijk alle melk, soms heb je iets minder nodig. Bestuif het aanrecht met bloem. Druk de bal deeg uit tot een plak van 2 cm dik. Steek er de scones uit met een vorm of een glas. Kneed de restjes deeg weer uit en ga door tot alles op is. Bestrijk de scones op de bakplaat (waar je een vel bakpapier op hebt gelegd) met een beetje melk en bak ze 15 minuten in de oven.

Meng voor de lemoncurd 5 eidooiers met 200 gram basterdsuiker, het sap van 2 citroenen en de rasp van 1 citroen in een steelpan. Breng zachtjes al roerend aan de kook. Hou dit 5 minuten vol tot het zo dik is als yoghurt. Haal de pan van het vuur en roer er 100 gram boter in klontjes deel voor deel door. Giet in een brandschone pot en sluit de deksel. Laat afkoelen en daarna verder opstijven in de koelkast. Pas dan is het helemaal dik genoeg om te gebruiken.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 18 Scones met lemoncurd

Week 13 cheesecake met speculaas

IMG_2770.JPGSinterklaas en winter, daar hoort speculaas bij. Dus een cheesecake met een bodem van speculaas leek ons een goed experiment. Dit is het geworden.

Nodig:
– 300 gram speculaas
– 50 gram esmolten boter
– 2 eetlepls abrikozenjam
– 1 vanillestokje
– 400 gram verse roomkaas (liefst biologisch)
– 100 ml slagroom
– 4 eet suiker
– 4 eieren
Verwarm de oven voor op 175C.
Maal de speculaas in de keukenmachine fijn of doe in een plastic zak en rol er stevig met een deegroller over. Voeg de gesmolten boter en jam aan de kruimels toe en meng tot het stevig is. Druk dit goed aan op de bodem van een beboterde springvorm waar je bakpapier op hebt gelegd. Maak hier ook een opstaand randje bij. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Mix in een kom de roomkaas met de slagroom, vanillemerg en suiker tot een glad mengsel. Klop dan de eieren er 1 voor 1 door. Schenk dit op de bodem. Bak in 45 minuten goudbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen en zet daarna in de koelkast om helemaal stevig te worden.

Geplaatst in 52weeksofcake, Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Week 13 cheesecake met speculaas

Week 16 Tulband

IMG_2815.JPGMet kerst stond er thuis altijd tulband bij het ontbijt, dus gaan we dat dit jaar zelf maken. Even een precies klusje maar met wat roomboter erop word je daar in de ochtend heel blij van.

Nodig:
– 140 gram bloem
– 35 gram maizena
– 140 gram koude roomboter
– 7 eieren
– 125 gram fijne kristalsuiker
– 2 zakjes vanillesuiker
– eventueel nog 70 gram rozijnen en 70 gram bigarreaux in stukjes
Oven voorverwarmen op 175C. Tulbandvorm en klein vormpje goed invetten met boter en bestrooien met bloem. Boven 1e kom de bloem, maïzena en zout zeven. Boter toevoegen in kleine klontjes en met de vingers tot korrelig deeg kneden. Als je er rozijnen etc door heen wilt, deze er nu bij doen en in koelkast zetten.
Boven 2 kommen eieren splitsen. Zorg dat de kom voor het eiwit heel schoon is. De eidooiers met 100 gram suiker en vanillesuiker romig kloppen. Gardes goed schoon maken en eiwitten met de rest van de suiker en het zout stijf kloppen.
Het bloemmengsel op de eiwitten scheppen en daarop het eimengsel. Alles luchtig door elkaar spatelen, niet te lang. Beide vormen tot 2/3 vullen met het deeg.
In midden van de oven in 45 minuten gaar bakken, na 25 minuten het kleine vormpje er uit halen. Ongeveer 10 minuten laten afkoelen voor je het op een rooster keert en verder laat afkoelen. Het kleine vormpje op het midden van de grote tulband plaatsen. Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 16 Tulband

Week 14 meringues

IMG_2967.JPGAls je eiwitten over hebt is het makkelijk om er wat merinques van te bakken. Alle kinderen worden er beslist heel blij van en ze zijn zowel rond de kerst als de paasperiode onmisbaar tijdens de koffie en thee momenten van de dag.

Nodig:
– paar druppels citroensap
– 1 eiwit
– 100 gram poedersuiker
– 25 gram kristalsuiker
– snufje zout
Oven op 125C verwarmen. Bakplaat met bakpapier bekleden. Maak de kom met wat keukenpapier en citroen goed schoon. Eiwit(ten) in de kom doen met snufje zout en heel stevig kloppen, daarna beetje bij beetje eerst de poedersuiker en daarna de kristalsuiker erdoor kloppen tot het een glanzend geheel is.
Het schuim in een spuitzak scheppen en er mooie torentjes van spuiten. Houdt wel wat afstand anders gaan ze aan elkaar plakken. Bak ze ongeveer 30 minuten in de oven. Ze moeten droog maar nog wel wit zijn. Ongeveer 5 minuten laten afkoelen voor je ze van het bakpapier af haalt en verder op een rooster laat afkoelen. Ze zijn de nodige dagen houdbaar in een afgesloten trommel.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 14 meringues

Week 12 Boterkoek  met amandelspijs

IMG_2966.JPGAmandelspijs, wij houden er ontzettend van. En boterkoek, wie lust het niet. Kun je nagaan hoe een combinatie hiervan is….

Nodig:
Voor het deeg :
– 300 gram roomboter
– 100 gram kristalsuiker
– 100 gram witte basterdsuiker
– snufje zout
– 300 gram bloem
Verder:
– 150 gram amandelspijs
– 1 losgeklopt ei
– 15 amandelen
Meng de boter met de 2 soorten suiker en het zout. Kneed daarna de bloem er door tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven op 200C. Verdeel het deeg in 2 helften. Druk 1 helft uit in een springvorm. Leg hier het amandelspijs op en dek af met de 2e laag deeg. Bestrijk met het losgeklopte ei en druk de amandelen er in. Bestrijk met de rest van het ei en bak hem in 20 minuten gaar.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 12 Boterkoek  met amandelspijs

Serious Request

Als Serious Request met het Glazen Huis in Haarlem komt moeten wij daar natuurlijk iets mee doen. Op de site van Serious Request staat dus onze actie die te boeken is via het contactformulier van onze site! Laat je dus verrassen met (h)eerlijke hapjes terwijl je het goede doel steunt, daar kun je toch niet omheen!

Een tas met (h)eerlijke hartige en zoete huisgemaakte biologische hapjes voor 2 personen inclusief fles AOC poiré (licht bruisende peren-bubbel) voor slechts € 20,00.
Laat in je persoonlijke boodschap weten of je je tas afhaalt bij poptempel het Patronaat óf we je tas lekkers tijdens het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem bezorgen!!
Giel Beelen heeft ons lekkers al eens geproefd en vond het heerlijk!

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Serious Request

Week 8 – Chocolate cake

IMG_2595.JPG

Chocolade, je kunt er zo’n ontzettende trek in hebben dat je denkt : nu moet en zal ik het hebben. Dat gevoel hadden wij ook, dus bakten we onze favoriete chocoladetaart Lees verder

Geplaatst in 52weeksofcake, Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Week 8 – Chocolate cake

Week 11 Kastanjetaart

IMG_2968.JPGNa een vakantie in Frankrijk neem je vaak allerlei lekkere dingen mee waar je vervolgens niets mee doet. Zo stond er nog crème de marrons oftewel kastanje puree in de kast bij Eef. En daar maakten we deze taart mee.

Nodig:
Voor het deeg:
– 250 gram bloem
– 125 gram suiker
– 125 gram boter
– 1 ei
– snufje zout
Voor de vulling:
– 300 gram creme de marrons (kastanjepuree)
– 3 eieren
– 4 eetlepels creme fraiche
Mix het ei met de suiker en het zout. Roer de bloem erdoor. Kneed dan met de handen de boter erdoor. Je kunt er eventueel voor de smaak nog wat vanille of citroenrasp door doen. Druk het deeg in een ronde vorm. Verwarm de oven op 180C.
Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop in een andere kom het eigeel met de kastanjepuree en de crème fraiche romig. Schep de eiwitten erdoor en schep op het deeg. Bak 15 tot 20 minuten.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 11 Kastanjetaart

Week 7 – Mini Carrot cupcakes

IMG_2548.JPGWij worden altijd blij van carrotcake, maar cupcakes zijn niet echt “ons ding”. Wat als je dit combineert, dachten we, zodat we zowel onszelf als de kinderen blij maken? Lees verder

Geplaatst in 52weeksofcake, Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Week 7 – Mini Carrot cupcakes