Week 31 Flan

IMG_3020.JPGTijdens vakantie in Frankrijk wordt er toch zeker 1 x Flan gegeten. De romige vulling is populair bij onze kinderen en is heel makkelijk te maken. Je kunt zelf bladerdeeg maken zodat het echt af is, maar als je weinig tijd hebt maak je het gewoon met kant en klare. Dan wel graag van een goede kwaliteit! Het recept voor  zelfgemaakte bladerdeeg is een snelle variatie van Yvette van Boven.

Nodig:
- 6 plakjes ontdooid (of recept van eigengemaakte)
– 750 ml melk
– 250 ml slagroom
– 180 gram suiker
– 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit
– 2 eieren
– 1 eidooier
– 100 gram custardpoeder
– poedersuiker om te bestrooien
Bekleed de ingevette  taartvorm met het bladerdeeg. Zet in de koelkast. verwarm de oven voor op 200C. Breng de melk met de room en de suiker al roerend aan de kook.Voeg het merg uit het vanillestokje en het stokje toe. Laat op een laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het stokje. Klop de eieren en de dooier goed los. Roer de custardpoeder met een paar eetl. melk tot een papje en klop dit door het eiermengsel. Giet de hete melk er al kloppend door tot alles goed is gemengd. Giet terug in de pan en laat nog een paar minuten garen. Giet de custard in de vorm. Bak 45 minuten in de oven. het deeg moet goed gaar zijn. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het opdienen.

Bladerdeeg:
Zeef 250 gram bloem met zout boven een grote kom. Breek 250 gram boter met de handen in stukjes en wrijf snel door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en giet er 75 ml ijskoud water in. Meng dit met het deeg, kneed niet te veel, voeg daarna druppelsgewijs nog 75 ml water erbij tot het een stevig deeg is. Pak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Kneed het daarna nog een keer kort door (klontjes boter mogen zichtbaar verblijven) op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er een rechthoek van. Rol dit uit tot 20 x 50 cm. Vouw in 3-en, draai het een kwart slag en rol opnieuw tot een rechthoek . Herhaal dit nog 2 keer. Leg nogmaals 30 minuten in de koelkast voor je het het verwerkt.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 30 Dadeltaart met macademia (gluten/lactose vrij)

IMG_3005.JPGBij een opdracht voor Dr. Hauschka, het cosmeticamerk,  was het verzoek zoveel mogelijk te maken zonder gluten en ook lactosevrij. Omdat onze dadeltaart altijd zo populair is probeerden we dit uit zonder koekjes en boter. En deze werd zo lekker…, je mist de koekjes totaal niet!

Nodig:
- 200 gram kokosolie
– 500 gram dadels, in stukjes gesneden
– 1 kopje bruine basterdsuiker
– 1 geklopt ei
– 100/150 gram gehakte macademianoten
– Kokos naar smaak.
Smelt de olie op een laag vuur. Doe de suiker erbij en laat oplossen tot het karameliseert. Blijf hier goed bij, het proces gaat anders dan bij boter. Klop er snel van het vuur af het ei door heen. Doe er dan de dadels bij en laat nog even op het vuur door karameliseren. Schep van het vuur af de noten erdoor. Vet vormen in met de kokosolie en strooi kokos op de bodem, verdeel dar de micx over en strooi weer kokos over de bovenkant.
Wij verdelen het altijd over 2 kleine vormpjes van 12 cm (van bijv. de Hema), maar je kunt het natuurlijk in een grotere vorm maken. Laat in de koelkast stevig worden op wat folie, de olie kan namelijk iets doorlekken.

 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 29 Salted caramel shortbread

IMG_3030.JPGShortbread, wie lust het niet? En dan de combinatie met karamel en chocola, mmm. We hebben door shortbread nog wat kokos gedaan, zodat het nog lekkerder werd. Het is even een klusje maar zeker de moeite waard.

Nodig:
Voor de shortbread:
– 225 gram zachte boter
– 75 gram witte basterdsuiker
– 1 theel. vanille- extract
– snufje zout
– 225 gram bloem
– 50 gram kokos
Voor de karamel:
– 200 gram boter
– 1 theel. zout
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 6 eetl. stroop
En dan nog 400 gram pure chocolade in stukken gehakt

Klop in een grote kom de boter met de suiker luchtig met de mixer. Klop de vanille en zout erdoor. Schep dan met een spatel de bloem en kokos erdoor tot het een samenhangend mengsel is. Vorm er een rechthoek van en pak in plastic folie. Zet minmaal een uur in de koelkast.
Smelt de boter en het zout in de gecondenseerde melk op een laag vuur. Roer voortdurend met een garde. Het kan schiften maar dit geeft niet. Doe er de stroop bij en het wordt weer egaal. Laat het al roerend 15 minuten inkoken tot een karamelkleurige saus. Laat dan afkoelen.
Verwarm de oven op 180C. Vet een bakblik van 20-30 cm in en bekleed met bakpapier wat je ook invet. Rol het deeg uit en leg in de vorm. Druk goed aan in alle hoeken. Prik met een vork gaatjes over de bodem en zet in de oven. Draai na 5 minuten de stand naar 150C en bak nog 20 minuten. Laat afkoelen in de vorm. Giet de karamel erop en laat in alle hoeken lopen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zet daarna 2 uur in de koelkast.
Smelt de chocolade au-bain-marie en giet over de karamel. Zet opnieuw 2 uur in de koelkast.
Laat op kamertemperatuur komen voor je het snijdt. Houd het mes even onder een warme kraan, zodat de chocola niet splijt. Doe dit iedere keer voor het snijden.
Je kunt het een week bewaren in een goed gesloten trommel in bakpapier.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 28 Cake met mascarpone en fruit

IMG_2976.JPGHet weer leek niet op zomer tijdens de dag dat de zomertijd in ging, dus moesten we dat maar goed maken met een zomerse taart. Op basis van “gewoon” cakedeeg, maakten we een heerlijke feesttaart.

Nodig:
- 250 gram zachte boter
– 250 gram suiker
– 2 theel. vanillesuiker of 1 zakje
– 5 eieren
– 250 gram bloem
– snufje zout
– 2 eetl. bakpoeder of 1 zakje
– 250 gram mascarpone
– honing
– aarbeien- of frambozenjam
– fruit naar wens
Verwarm de oven op 175C.
Mix de boter met de suikers romig. Klop de eieren er 1 voor 1 door heen. Zeef dan de bloem, met het zout en bakpoeder erboven en mix tot een glad beslag. Doe dit in een ingevette vorm met bakpapier op de bodem en bak in 45 tot 50 minuten in de oven. Haal uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Roer de honing naar smaak door de mascarpone. Snijd de taart door en smeer een laag jam op de onderste helft. Doe hier nog wat mascarpone op. Leg de bovenste helft er weer op en smeer de rest van de mascarpone over de hele taart uit, ook de zijkanten. Dit hoeft niet netjes te zijn. Leg bovenop de taart schoongemaakt fruit, dit kan van alles zijn wat je toevallig in huis hebt.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 27 Citroenslices met amandelcrumble

Wij zijn niet zo van geen koolhydraten of geen gluten als dit niet nodig is. Maar als je echt een allergie hebt is bij bijvoorbeeld gluten vooral het bakwerk best een lastige, dus werd het tijd daar eens wat recepten voor te maken. Deze keer dus iets IMG_2953.JPGmet rijstmeel en citroen.

Nodig:
- 125 gram rijstmeel
– 4 eieren
– het sap van 2 citroenen
– rasp van 1 citroen
– 200 gram honing
– 100 gram gerapte kokos
– merg van 1 vanillestokje
– 100 ml amandelmelk
– 3 eetlepels kokosolie
voor de amandelcrumble:
– 2 losgeklopte eiwitten
– 100 gram geschaafde amandelen
– 3 eetl. honing
Verwarm de oven op 180C. Pureer alle ingrediënten voor de koek in een blender of keukenmachine. Vet een ronde bakvorm (24cm) of rechthoekige (20×30 cm) in met wat kokosolie en beleg de bodem met bakpapier.  Vet deze ook in.
Giet het beslag in de vorm en bak in 30 minuten gaar.
meng tijdens het bakken alle ingrediënten voor de crumble in een kom. Verdeel het 15 minuten voor het einde van de baktijd over de taart en bak mee.
laat helemaal afkoelen voor je het in stukken snijdt. 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 26 Citroencake met merinque

IMG_2952.JPGDe smaak van citroen blijft altijd goed, zeker met die 1e mooie lentedagen. Het zure van de citroen en het zacht-zoete van de merinque laag erover maakt dat je hele weekend niet meer stuk kan.

Nodig:
– 100 gram koude boter
– 100 gram bloem
– sap en rasp van 2 citroenen
– 150 gram suiker
– 3 eetl maizena
– 2 grote eieren, gesplitst

Snijd 50 gram van de boter in kleine stukjes. Meng in een kom de bloem en de boter met je vingers tot een korrelig deeg. Voeg 1-2 eetl. water toe en kneed alles tot een deegbal. Laat het in plastic folie 15 minuten stevig worden in de koelkast.
Verwarm de oven op 180C. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 22 cm en bekleed daarmee de ingevette vorm. Bak de taartbodem in 15-20 minuten gaar. Verlaag de temperatuur naar 150C. Breng in een pan 200 ml water met het citroensap, de rasp en 50 gram suiker aan de kook. Los al roerend de suiker op. Roer de maïzena met 50 ml water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan het citroenmengsel. Breng weer aan de kook en laat al roerend nog 1 minuut koken tot een vla. Neem de pan van het vuur, klop de eidooiers erdoor en daarna de rest van de boter. Klop in een schone kom de eiwitten stijf, voeg de suiker beetje bij beetje toe. Strijk de vla over de bodem en daarop de eiwitten. Schuif in de oven en bak 40 minuten. De merinque moet niet bruin worden. Laat in de vorm afkoelen.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 25 Cheesecake met oreokoekjes

IMG_2913.JPGCheesecake blijft altijd lekker. Wij houden van een mooi contrast, dus een zwarte bodem van oreokoekjes en daarop de prachtige witte laag van, bij voorkeur, goede biologische roomkaas. Mmmmm….

Nodig:
– 1 pakje oreo original (zijn er ook biologisch)
– 50 gram boter
– 600 gram roomkaas
– 200 ml creme fraiche
– 200 gram suiker
– 20 gram maizena
– 250 gram witte chocolade
– 1/2 tl vanille-extract

Verwarm de oven op 140C. Bekleed een springvorm van 20/22 cm of 2 kleine van 12 cm met bakpapier. Smelt de boter, verkruimel de koekjes tot zeer fijn en roer de boter erdoor. Druk stevig op de bodem van een  vorm en zet even in de koelkast. Mix de roomkaas en creme fraiche door elkaar tot een gladde massa en klop de suiker met de maïzena erdoor. Smelt 225 gram chocolade au bain marie en klop het met de vanille-extract door de massa.Schenk op de oreobodem en bak 70 minuten in de oven. Laat nog 2 uur in de oven staan als deze uit is en koel verder af tot koud in de koelkast. Rasp er voor het opdienen de rest van de  witte chocolade over.

 

 

 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 24 Failed marblecake

MarblecakeWe hadden ontzettende zin in marmercake, maar halverwege het voorbereiden kwamen we er achter dat er geen cacao was. Dan maar met stukjes chocolade dachten we, dit gaf een totaal ander effect. Wel net zo lekker!

 

Nodig:
– 250 gram zachte boter
– 250 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 5 eieren
– 250 gram bloem
– citroenrasp van een halve citroen
– 2 theelepels bakpoeder
– snufje zout
– 2 el melk
– 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt

Verwarm de oven op 175C. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker romig, Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Daarna de bloem met bakpoeder en suiker en mix tot een egaal beslag. Roer door de helft van het beslag de citroenrasp met de melk en doe on een vorm. Schep door de andere helft de chocolade en schep op het beslag wat al in de vorm zit. Trek er met een vork strepen door en bak 50 – 60 minuten in de oven.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 23 Madeleines

Cake

Cake

Madeleines geven een fijn vakantiegevoel. Je voelt je weer even in Frankrijk. Je hebt er natuurlijk wel een speciale vorm voor nodig om ze goed te krijgen.

Nodig:
– 60 gram amandelpoeder/meel
– 70 gram suiker
– 10 gram vanillesuiker
– 20 gram bloem
– 2 eiwitten
– mespunt zout
– 50 gram gesmolten boter

Verwarm de oven voor op 200C. Meng het amandelpoeder met 40 gram suiker, vanillesuiker en de bloem.Klop de eiwitten met het zout stijf, voeg dan de overige suiker toe en blijf kloppen tot het glanst. Spatel er dan voorzichtig het amandelmengsel door. Tot slot spatel je de boter er door. Spuit het beslag met een spuitzak in de madeleine vormenen bak 10 minuten in de oven.

Als je geen amandelpoeder of meel kunt vinden kun je ook amandelschaafsel tot poeder mengen in de keukenmachine.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off

Week 22 Pastinaak appel cake

IMG_2899.JPGDe wortel en de courgette hadden we al eens gebruikt, dus waarom geen pastinaak? als je dit gebruikt met appel krijg je een verrassende combinatie. Om eerlijk te zijn kwam dit idee van Yvette van Boven.

Nodig:
– 80 gram biologische havermout
– 200 ml kokend water
– 175 gram zachte boter
– 300 gram lichte basterdsuiker
– 4 eieren
– 1 theel vanille-extract
– 250 gram bloem
– 2 theel bakpoeder
– 1 theel zout
– 2 theel kaneel
– 1 theel nootmuskaat
– 50 gram geraspte kokos
– 2 appels in blokjes
– 150 gram pastinaak, grof geraspt

Verwarm de oven op 175C. Vet een tulband of ronde vorm met boter in en bestrooi met bloem. Meng de havermout met het water en zet 15 minuten weg. Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg de eieren er 1 voor 1 aan toe. Roer de vanille-extract door de havermout. Meng alle droge ingrediënten en spatel door het botermengsel. Meng ook de havermout erdoor. Eindig met de blokjes appel en de pastinaak. Giet het beslag in de vorm en bak in 45 minuten gaar. Een prikker moet er droog uitkomen. Laat 5 minuten afkoelen voor je het op een rooster stort om verder af te koelen. Strooi er voor het opdienen poedersuiker en wat nootmuskaat over.

 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Comments Off