Week 28 Cake met mascarpone en fruit

IMG_2976.JPGHet weer leek niet op zomer tijdens de dag dat de zomertijd in ging, dus moesten we dat maar goed maken met een zomerse taart. Op basis van “gewoon” cakedeeg, maakten we een heerlijke feesttaart.

Nodig:
– 250 gram zachte boter
– 250 gram suiker
– 2 theel. vanillesuiker of 1 zakje
– 5 eieren
– 250 gram bloem
– snufje zout
– 2 eetl. bakpoeder of 1 zakje
– 250 gram mascarpone
– honing
– aarbeien- of frambozenjam
– fruit naar wens
Verwarm de oven op 175C.
Mix de boter met de suikers romig. Klop de eieren er 1 voor 1 door heen. Zeef dan de bloem, met het zout en bakpoeder erboven en mix tot een glad beslag. Doe dit in een ingevette vorm met bakpapier op de bodem en bak in 45 tot 50 minuten in de oven. Haal uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Roer de honing naar smaak door de mascarpone. Snijd de taart door en smeer een laag jam op de onderste helft. Doe hier nog wat mascarpone op. Leg de bovenste helft er weer op en smeer de rest van de mascarpone over de hele taart uit, ook de zijkanten. Dit hoeft niet netjes te zijn. Leg bovenop de taart schoongemaakt fruit, dit kan van alles zijn wat je toevallig in huis hebt.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 28 Cake met mascarpone en fruit

Week 27 Citroenslices met amandelcrumble

Wij zijn niet zo van geen koolhydraten of geen gluten als dit niet nodig is. Maar als je echt een allergie hebt is bij bijvoorbeeld gluten vooral het bakwerk best een lastige, dus werd het tijd daar eens wat recepten voor te maken. Deze keer dus iets IMG_2953.JPGmet rijstmeel en citroen.

Nodig:
– 125 gram rijstmeel
– 4 eieren
– het sap van 2 citroenen
– rasp van 1 citroen
– 200 gram honing
– 100 gram gerapte kokos
– merg van 1 vanillestokje
– 100 ml amandelmelk
– 3 eetlepels kokosolie
voor de amandelcrumble:
– 2 losgeklopte eiwitten
– 100 gram geschaafde amandelen
– 3 eetl. honing
Verwarm de oven op 180C. Pureer alle ingrediënten voor de koek in een blender of keukenmachine. Vet een ronde bakvorm (24cm) of rechthoekige (20×30 cm) in met wat kokosolie en beleg de bodem met bakpapier.  Vet deze ook in.
Giet het beslag in de vorm en bak in 30 minuten gaar.
meng tijdens het bakken alle ingrediënten voor de crumble in een kom. Verdeel het 15 minuten voor het einde van de baktijd over de taart en bak mee.
laat helemaal afkoelen voor je het in stukken snijdt. 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 27 Citroenslices met amandelcrumble

Week 26 Citroencake met merinque

IMG_2952.JPGDe smaak van citroen blijft altijd goed, zeker met die 1e mooie lentedagen. Het zure van de citroen en het zacht-zoete van de merinque laag erover maakt dat je hele weekend niet meer stuk kan.

Nodig:
– 100 gram koude boter
– 100 gram bloem
– sap en rasp van 2 citroenen
– 150 gram suiker
– 3 eetl maizena
– 2 grote eieren, gesplitst

Snijd 50 gram van de boter in kleine stukjes. Meng in een kom de bloem en de boter met je vingers tot een korrelig deeg. Voeg 1-2 eetl. water toe en kneed alles tot een deegbal. Laat het in plastic folie 15 minuten stevig worden in de koelkast.
Verwarm de oven op 180C. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 22 cm en bekleed daarmee de ingevette vorm. Bak de taartbodem in 15-20 minuten gaar. Verlaag de temperatuur naar 150C. Breng in een pan 200 ml water met het citroensap, de rasp en 50 gram suiker aan de kook. Los al roerend de suiker op. Roer de maïzena met 50 ml water tot een papje en voeg dit al roerend toe aan het citroenmengsel. Breng weer aan de kook en laat al roerend nog 1 minuut koken tot een vla. Neem de pan van het vuur, klop de eidooiers erdoor en daarna de rest van de boter. Klop in een schone kom de eiwitten stijf, voeg de suiker beetje bij beetje toe. Strijk de vla over de bodem en daarop de eiwitten. Schuif in de oven en bak 40 minuten. De merinque moet niet bruin worden. Laat in de vorm afkoelen.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 26 Citroencake met merinque

Week 25 Cheesecake met oreokoekjes

IMG_2913.JPGCheesecake blijft altijd lekker. Wij houden van een mooi contrast, dus een zwarte bodem van oreokoekjes en daarop de prachtige witte laag van, bij voorkeur, goede biologische roomkaas. Mmmmm….

Nodig:
– 1 pakje oreo original (zijn er ook biologisch)
– 50 gram boter
– 600 gram roomkaas
– 200 ml creme fraiche
– 200 gram suiker
– 20 gram maizena
– 250 gram witte chocolade
– 1/2 tl vanille-extract

Verwarm de oven op 140C. Bekleed een springvorm van 20/22 cm of 2 kleine van 12 cm met bakpapier. Smelt de boter, verkruimel de koekjes tot zeer fijn en roer de boter erdoor. Druk stevig op de bodem van een  vorm en zet even in de koelkast. Mix de roomkaas en creme fraiche door elkaar tot een gladde massa en klop de suiker met de maïzena erdoor. Smelt 225 gram chocolade au bain marie en klop het met de vanille-extract door de massa.Schenk op de oreobodem en bak 70 minuten in de oven. Laat nog 2 uur in de oven staan als deze uit is en koel verder af tot koud in de koelkast. Rasp er voor het opdienen de rest van de  witte chocolade over.

 

 

 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 25 Cheesecake met oreokoekjes

Week 24 Failed marblecake

MarblecakeWe hadden ontzettende zin in marmercake, maar halverwege het voorbereiden kwamen we er achter dat er geen cacao was. Dan maar met stukjes chocolade dachten we, dit gaf een totaal ander effect. Wel net zo lekker!

 

Nodig:
– 250 gram zachte boter
– 250 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 5 eieren
– 250 gram bloem
– citroenrasp van een halve citroen
– 2 theelepels bakpoeder
– snufje zout
– 2 el melk
– 100 gram pure chocolade in stukjes gehakt

Verwarm de oven op 175C. Mix de boter met de suiker en vanillesuiker romig, Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Daarna de bloem met bakpoeder en suiker en mix tot een egaal beslag. Roer door de helft van het beslag de citroenrasp met de melk en doe on een vorm. Schep door de andere helft de chocolade en schep op het beslag wat al in de vorm zit. Trek er met een vork strepen door en bak 50 – 60 minuten in de oven.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 24 Failed marblecake

Week 23 Madeleines

Cake

Cake

Madeleines geven een fijn vakantiegevoel. Je voelt je weer even in Frankrijk. Je hebt er natuurlijk wel een speciale vorm voor nodig om ze goed te krijgen.

Nodig:
– 60 gram amandelpoeder/meel
– 70 gram suiker
– 10 gram vanillesuiker
– 20 gram bloem
– 2 eiwitten
– mespunt zout
– 50 gram gesmolten boter

Verwarm de oven voor op 200C. Meng het amandelpoeder met 40 gram suiker, vanillesuiker en de bloem.Klop de eiwitten met het zout stijf, voeg dan de overige suiker toe en blijf kloppen tot het glanst. Spatel er dan voorzichtig het amandelmengsel door. Tot slot spatel je de boter er door. Spuit het beslag met een spuitzak in de madeleine vormenen bak 10 minuten in de oven.

Als je geen amandelpoeder of meel kunt vinden kun je ook amandelschaafsel tot poeder mengen in de keukenmachine.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 23 Madeleines

Week 22 Pastinaak appel cake

IMG_2899.JPGDe wortel en de courgette hadden we al eens gebruikt, dus waarom geen pastinaak? als je dit gebruikt met appel krijg je een verrassende combinatie. Om eerlijk te zijn kwam dit idee van Yvette van Boven.

Nodig:
– 80 gram biologische havermout
– 200 ml kokend water
– 175 gram zachte boter
– 300 gram lichte basterdsuiker
– 4 eieren
– 1 theel vanille-extract
– 250 gram bloem
– 2 theel bakpoeder
– 1 theel zout
– 2 theel kaneel
– 1 theel nootmuskaat
– 50 gram geraspte kokos
– 2 appels in blokjes
– 150 gram pastinaak, grof geraspt

Verwarm de oven op 175C. Vet een tulband of ronde vorm met boter in en bestrooi met bloem. Meng de havermout met het water en zet 15 minuten weg. Klop de boter met de suiker luchtig. Voeg de eieren er 1 voor 1 aan toe. Roer de vanille-extract door de havermout. Meng alle droge ingrediënten en spatel door het botermengsel. Meng ook de havermout erdoor. Eindig met de blokjes appel en de pastinaak. Giet het beslag in de vorm en bak in 45 minuten gaar. Een prikker moet er droog uitkomen. Laat 5 minuten afkoelen voor je het op een rooster stort om verder af te koelen. Strooi er voor het opdienen poedersuiker en wat nootmuskaat over.

 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 22 Pastinaak appel cake

Week 21 Blondies

IMG_2963.JPGBlondies zijn de lichte vorm van Brownies, dus met witte chocolade. Je kunt er nog pecannoten door doen, maar dit deden wij niet. Op die manier blijft het lekker romig en zacht van structuur.

Nodig:
-150 gram zachte boter
– 8 cl zonnebloemolie
– 500 gram rietsuiker
– 2 middelgrote eieren
– 1 tl vanille-extract
– 300 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– 1/2 tl zout
– 75 gram gehakte witte chocolade
– evt 100 gram gehakte pecannoten

Verwarm de oven op 180C. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan en voeg onder krachtig roeren de olie, rietsuiker, eieren en vanille-extract toe. Meng de bloem met het bakpoeder , het zout, de chocolade en evt note en voeg dit bij het botermengsel van het vuur af. Vet een vierkante of rechthoekige vorm in en bestrooi met bloem (of doe er bakpapier in). Giet het deeg erop en strijk glad. Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot het stevig voelt. Laat afkoelen en snij dan in blokjes.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 21 Blondies

Week 20 Italian cheesecake

Italian cheesecakeIedereen kent de Amerikaanse versie van de cheesecake met roomkaas, maar de Italiaanse met risotto is zeker zo lekker. Wij maakten het met een lekkere frambozencoulis.

Nodig:
– 150 gram bloem
– 1/2 tl zout
– 500 gram ricotta
– 50 gram zachte boter
-200 gram poedersuiker
– 2 eieren
-snufje zout
– 6 el citroensap
– 1/2 tl vanille-extract

Verwarm de oven op 225C. Meng 125 gram bloem, 1/2 tl zout, 50 gram risotto, de boter en 100 gram poedersuiker in de keukenmachine of met de hand. Vet een ronde vorm van 22 cm of 2 kleine van 12 cm in met boter en bestrooi met beetje bloem. Verdeel het deeg over de bodem en druk goed aan. Meng daarna de rest van de ingrediënten en klop tot een egale zachte vulling. Giet dit op de bodem.
Bak in ca. 15 minuten in de oven. De vulling moet in het midden nog een beetje wiebelig zijn. Laat helemaal afkoelen.
Maak een coulis van 100 gram frambozen (mag diepvries zijn) in een pannetje met een scheutje water en 100 gram poedersuiker. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Laat afkoelen en schenk over de taart. Strooi er voor het opdienen nog wat poedersuiker over. Je kunt er natuurlijk voor een snelle taart gewoon aardbeien of ander fruit op leggen.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 20 Italian cheesecake

Week 15 cakerol met yoghurt en frambozen 

Bij feestdagen hoort iets speciaals, een cakerol leek ons wel een uitdaging. Om het nog enigszins gezond te houden deden we er yoghurt bij. En maakten we het natuurlijk wel mooi met fruit voor de kerst sfeer.

Nodig:
– 
4 eieren
– 100 gram rietsuiker
– 100 gram bloem
– 1 theel bakpoeder
– 2 tl speculaaskruiden
– 1 schoongeboende biosinaasappel
– 20 gram fijne suiker
– 500 gram Griekse yoghurt
– 125 gram rood fruit uit de diepvries
– 3 el geraspte kokos
– 32 gram vanillesuiker of 4 zakjes
Verwarm de oven voor op 200C.
Klop met een mixer de eieren met de rietsuiker ongeveer 5 minuten dik en luchtig. Spatel de bloem, de bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Rasp de schil van de sinaasappel en spatel dit er ook door.
Leg bakpapier in een braadslee (31 x 23cm) en verdeel het beslag hierover. Tik een paar keer met de vorm op het aanrecht om de lucht er uit te krijgen. Bak nog 10 minuten in de oven.
Bestrooi een ander vel bakpapier met de fijne suiker. Keer de braadslee hierop om, met de korte kant naar je toe. Verwijder het bakpapier uit de braadslede. Rol het deeg strak op met het bakpapier met de suiker ertussen. Draai de zijkanten van het papier dicht (als een snoepje) en laat 1 uur afkoelen.
Meng 300 gram yoghurt met 75 gram van het diepvriesfruit, de kokos en de helft van de vanillesuiker. Rol de deegrol weer voorzichtig uit. Bestrijk met yoghurtmengsel. Hou 3 cm van de korte kant vrij. Rol weer op maar nu zonder bakpapier.
Meng de rest van de yoghurt met de rest van de vanillesuiker. Leg de rol op een schaal en bestrijk met de vanilleyoghurt. Bestrooi met de rest van het fruit.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 15 cakerol met yoghurt en frambozen