Snoepgoed 

Check ook eens de site en webshop van onze vriend Mel, met fantastisch snoepgoed, zonder ook maar enige toevoegingen en vrijwel allemaal gluten- en lactosevrije: https://www.gewoonsnoepgoed.nl/

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Snoepgoed 

Ikea Food Challenge Part 2

En ja hoor daar is dan het 2e recept.Kijk op Facebook of instagram voor meer foto ideeën!IMG_3597.JPG

Lauw warme salade met haring en zalm (4 personen)

3 plakken gravad lax zalm (Ikea)

8 stukjes Still Haring (Ikea)

3 verschillende Bietjes (rood, geel, choggia)

16 Krieltjes

Dille

Prei kiemen

2 handjes Gemengde sla

1/2 Komkommer

1/2 groene Appel

1/2 vers wit uitje

Evt wat eetbare bloemen

Citroen mosterd vinaigrette
Kook de bietjes in de schil gaar. Laat afkoelen. Haal de vel er af. Snijd de bietjes in blokjes van ca 1,5 cm.

Kook de krieltjes gaar in de schil. Laat wat afkoelen en snijd door. Leg in een schaal.

Was de sla. Schil de komkommer en rasp mooie dunne plakken met een kaasschaaf. Schil de appel en snijd in dunne plakjes.

Maak een vinaigrette van het sap van een 1/2 citroen, 1 tl grove mosterd, 4 el olijfolie extra vierge, zout en peper.

Hussel de bietjes, appel en sla door de lauwwarme krieltjes.

Snijd de plakjes zalm in kleinere delen. Verdeel de haring en zalm over de salade.

Hak wat dilletoppen en strooi deze en de preikiemen over de salade. Verdeel de vinaigrette er over. Garneer evt met wat (zelf geplukte) eetbare bloemen. Serveer direct met vers brood en zoute (rode klaver) boter.

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Ikea Food Challenge Part 2

Ikea Food Challenge

IMG_3548.JPGHier dan ons 1e recept voor de Ikea Food Challenge waar we aan mee doen. Een nieuw recept maken met echte Ikea producten. Via Facebook, Twitter en Instagram  laten we je het verloop weten.

Spaghetti met Köttbullar gehaktballetjes in basilicum tomatensaus met geraspte Ost kaas

Nodig voor 4 personen:

250 gram spaghetti nr 11 of 12

Olijfolie extra vierge

1 teen knoflook, fijngehakt

2 tl Italiaanse kruiden (gedroogd)

1 blikje pommodorini

20 gehaktballetjes Köttbullar

Zout en versgemalen peper

1/2 el balsamico

1 tl suiker

1/4 kruidenbouillon blokje

Handje verse basilicum

Geraspte ost präst kaas

Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing op het pak.

Verhit 2 el olijfolie in een pannetje met dikke bodem. Smelt op laag vuur het de gehakte teen knoflook met de Italiaanse kruiden. Giet het blikje pommodorini erbij. Doe wat warm water in het blikje om de laatste restjes tomatensap er uit te halen. Roer door en kneus de tomaatjes. Voeg de balsamico, suiker en bouillon toe. Roer door tot alles goed verwarmd is en ietwat ingekookt. Doe de (ontdooide) gehaktballetjes bij de saus en warm mee. Scheur wat blaadjes basilicum door de saus. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af in een vergiet. Sprenkel er wat olijfolie door zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Verdeel over 4 borden en schep overal wat saus met gehaktballetjes over. Rasp over elke portie ruim kaas. Garneer de borden met wat kleine, hele basilicumblaadjes. Direct serveren.

Lekker met een groene salade met frisse vinaigrette.


Geplaatst in Nieuws, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Ikea Food Challenge

Week 35 Aardbeien cheesecake met lemon curd

IMG_3109.JPGZe zijn er weer: de aardbeien. En dus willen we die gelijk in een taart verwerken.We houden erg van cheesecake en sinds we zelf lemon curd maken, kopen we het nooit meer in een potje. Dus waarom die 2 niet combineren, dachten we. Geven we gelijk het recept van de lemon curd erbij! Als je voor de bodem glutenvrije koekjes neemt kun je het ook eten met een allergie.

Nodig:
Voor de lemon curd:
– 3 eidooiers
– 200 gram lichte basterdsuiker
– sap van 2 citroenen
– rasp van 1 citroen
– 100 gram boter, in blokjes
Voor de rest van de taart:
– 100 gram boter
– 260 gram koekjes (bijv bastogne, digestive of glutenvrij, ze moeten wat kruimelig zijn)
– 500 gram roomkaas (liefst bio,eventueel mon chou)
– 1 pot lemon curd (zelfgemaakt of gekocht)
– 1 doosje aardbeien
– 25 gram witte chocolade
Maak eerst de curd: Meng de dooiers. suiker, citroensap en rasp in een steelpan en breng zachtjes aan de kook. Blijf steeds roeren tot de saus zo dik is als yoghurt, duurt wel 5 minuten. Roer er van het vuur af de blokjes boter door en giet in een brandschone pot. Laat afkoelen en daarna opstijven in de koelkast. Dit kun je dus het beste 1 dag van tevoren doen.

Smelt de boter in de pan. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en meng met de boter. Bekleed een springvorm met bakpapier op de bodem en druk het koekmengsel erin. Druk aan met een lepel. Mix daarna de roomkaas en de lemon curd in een schone kom en verdeel over de koekjes bodem. Zet minstens 1 uur in de koelkast. Maak de aardbeien schoon en verdeel over de taart. Rasp de chocola er over.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 35 Aardbeien cheesecake met lemon curd

Week 34 “Gewone” cake

IMG_3075.JPGAls je 52weeks of cake maakt moet er natuurlijk ook een keer een “gewone” ouderwetse cake worden gebakken. Eigenlijk is cake niet moeilijk als je maar zorgt dat het luchtig wordt geklopt en alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wij maakten de cake niet zo groot, wilden hem vooral hoog hebben. Als je op iedere 50 gram bloem, 50 gram suiker, 50 gram boter en 1 ei rekent, kom je altijd goed uit als je een grotere vorm gebruikt.

Nodig:
– 200 gram boter
– 200 gram fijne suiker
– 2 zakjes vanillesuiker

– 4 eieren
– 200 gram bloem
– 2 grote theel bakpoeder
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Dit mag gerust  5 -10 minuten duren. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Zeef daarna de bloem met wat zout en de bakpoeder erboven en klop er snel door heen tot een luchtig deeg. Schep in een beboterde en met bloem bestrooide vorm en bak 50-60 minuten oop 175C. Laat 10 minuten afkoelen voor je het op een rooster stort. Laat daar verder afkoelen.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 34 “Gewone” cake

Week 33 Franse appeltaart

IMG_3046.JPGJe hebt heel veel soorten appeltaart, alleen daar kun je al weken mee vol krijgen. Wij kozen deze keer voor een Franse appeltaart met amandelen en crème fraiche.

Nodig:
– 250 gram bloem en 1 eetlepel
– 125 gram koude boter
– 175 gram poedersuiker
– 3 eieren
– 125 gram blanke amandelen
– 125 ml creme fraiche
– sap en rasp van halve sinaasappel
– 4 moesappels
– 4/5 eetl abrikozenjam
Verwarm de oven voor op 180C. Meng in een kom de bloem met wat zout en snijd de boter er in kleine blokjes door. Wrijf met de vingers tot een kruimelig deeg. Schep er 50 gram poedersuiker door en voeg het ei en 1 eetl water toe. Kneed alles tot een soepel deeg en maak er een bal van. Leg in huishoudfolie 15 minuten in de koeling.
Maal de amandelen in de keukenmachine fijn tot poeder en meng er 125 gram poedersuiker en 1 eetl bloem door. Voeg de crème fraiche, 2 eieren en de sinaasappelrasp door en meng tot een luchtig mengsel. Schil de appels en snijd in partjes, schep om met 2 eetl sinaasappelsap.
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak en bekleed er een ingevette vorm mee. Druk goed aan, ook aan de randen. Schep er amandelvulling in en leg hier de appels in cirkels op. Bak in 30-40 minuten in de oven. Verwarm de jam in een steelpan en bestrijk er de taart mee, direct uit de oven, voor een glanslaagje, Laat verder afkoelen.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 33 Franse appeltaart

Week 32 Frambozenroomtaart

IMG_3029.JPGWe worden altijd geïnspireerd door Yvette van Boven, zeker met haar nieuwe Bakboek. En frambozen zijn we altijd dol op, dus moest deze worden gemaakt! Met recht een plaatje…

Nodig:
– 150 gram boter op kamertemperatuur
– 200 gram witte basterdsuiker
– 2 eieren
– rasp van 1/2 citroen
– 200 gram bloem
– 10 gram bakpoeder
– snufje zout
– 100 gram frambozen (evt diepvries)
– 250 ml zure room
– 1 thee vanille extract
Klop de boter met 150 gram suiker licht en romig. Klop er 1 ei en citroenrasp door en zeef de bloem met bakpoeder en zout erboven. Meng tot een glad beslag. Schep dit in lage taartvorm (handigst met losse bodem). Zorg dat de bodem en randen egaal bedekt zijn. Bak 10 minuten op 200C en zet dan weer op aanrecht. Draai de oven op 180C. Verdeel de frambozen over de bodem. Klop de zure room met 50 gram suiker, 1 ei en vanille extract goed door elkaar en giet over de frambozen. Bak nog 30 minuten. Laat 15 minuten afkoelen voor je de rand eraf haalt (bovenkant moet stevig zijn) en laat dan helemaal afkoelen.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 32 Frambozenroomtaart

Week 31 Flan

IMG_3020.JPGTijdens vakantie in Frankrijk wordt er toch zeker 1 x Flan gegeten. De romige vulling is populair bij onze kinderen en is heel makkelijk te maken. Je kunt zelf bladerdeeg maken zodat het echt af is, maar als je weinig tijd hebt maak je het gewoon met kant en klare. Dan wel graag van een goede kwaliteit! Het recept voor  zelfgemaakte bladerdeeg is een snelle variatie van Yvette van Boven.

Nodig:
– 6 plakjes ontdooid (of recept van eigengemaakte)
– 750 ml melk
– 250 ml slagroom
– 180 gram suiker
– 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit
– 2 eieren
– 1 eidooier
– 100 gram custardpoeder
– poedersuiker om te bestrooien
Bekleed de ingevette  taartvorm met het bladerdeeg. Zet in de koelkast. verwarm de oven voor op 200C. Breng de melk met de room en de suiker al roerend aan de kook.Voeg het merg uit het vanillestokje en het stokje toe. Laat op een laag vuur 5 minuten trekken. Verwijder het stokje. Klop de eieren en de dooier goed los. Roer de custardpoeder met een paar eetl. melk tot een papje en klop dit door het eiermengsel. Giet de hete melk er al kloppend door tot alles goed is gemengd. Giet terug in de pan en laat nog een paar minuten garen. Giet de custard in de vorm. Bak 45 minuten in de oven. het deeg moet goed gaar zijn. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het opdienen.

Bladerdeeg:
Zeef 250 gram bloem met zout boven een grote kom. Breek 250 gram boter met de handen in stukjes en wrijf snel door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en giet er 75 ml ijskoud water in. Meng dit met het deeg, kneed niet te veel, voeg daarna druppelsgewijs nog 75 ml water erbij tot het een stevig deeg is. Pak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Kneed het daarna nog een keer kort door (klontjes boter mogen zichtbaar verblijven) op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er een rechthoek van. Rol dit uit tot 20 x 50 cm. Vouw in 3-en, draai het een kwart slag en rol opnieuw tot een rechthoek . Herhaal dit nog 2 keer. Leg nogmaals 30 minuten in de koelkast voor je het het verwerkt.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 31 Flan

Week 30 Dadeltaart met macademia (gluten/lactose vrij)

IMG_3005.JPGBij een opdracht voor Dr. Hauschka, het cosmeticamerk,  was het verzoek zoveel mogelijk te maken zonder gluten en ook lactosevrij. Omdat onze dadeltaart altijd zo populair is probeerden we dit uit zonder koekjes en boter. En deze werd zo lekker…, je mist de koekjes totaal niet!

Nodig:
– 200 gram kokosolie
– 500 gram dadels, in stukjes gesneden
– 1 kopje bruine basterdsuiker
– 1 geklopt ei
– 100/150 gram gehakte macademianoten
– Kokos naar smaak.
Smelt de olie op een laag vuur. Doe de suiker erbij en laat oplossen tot het karameliseert. Blijf hier goed bij, het proces gaat anders dan bij boter. Klop er snel van het vuur af het ei door heen. Doe er dan de dadels bij en laat nog even op het vuur door karameliseren. Schep van het vuur af de noten erdoor. Vet vormen in met de kokosolie en strooi kokos op de bodem, verdeel dar de micx over en strooi weer kokos over de bovenkant.
Wij verdelen het altijd over 2 kleine vormpjes van 12 cm (van bijv. de Hema), maar je kunt het natuurlijk in een grotere vorm maken. Laat in de koelkast stevig worden op wat folie, de olie kan namelijk iets doorlekken.

 

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 30 Dadeltaart met macademia (gluten/lactose vrij)

Week 29 Salted caramel shortbread

IMG_3030.JPGShortbread, wie lust het niet? En dan de combinatie met karamel en chocola, mmm. We hebben door shortbread nog wat kokos gedaan, zodat het nog lekkerder werd. Het is even een klusje maar zeker de moeite waard.

Nodig:
Voor de shortbread:
– 225 gram zachte boter
– 75 gram witte basterdsuiker
– 1 theel. vanille- extract
– snufje zout
– 225 gram bloem
– 50 gram kokos
Voor de karamel:
– 200 gram boter
– 1 theel. zout
– 1 blikje gecondenseerde melk
– 6 eetl. stroop
En dan nog 400 gram pure chocolade in stukken gehakt

Klop in een grote kom de boter met de suiker luchtig met de mixer. Klop de vanille en zout erdoor. Schep dan met een spatel de bloem en kokos erdoor tot het een samenhangend mengsel is. Vorm er een rechthoek van en pak in plastic folie. Zet minmaal een uur in de koelkast.
Smelt de boter en het zout in de gecondenseerde melk op een laag vuur. Roer voortdurend met een garde. Het kan schiften maar dit geeft niet. Doe er de stroop bij en het wordt weer egaal. Laat het al roerend 15 minuten inkoken tot een karamelkleurige saus. Laat dan afkoelen.
Verwarm de oven op 180C. Vet een bakblik van 20-30 cm in en bekleed met bakpapier wat je ook invet. Rol het deeg uit en leg in de vorm. Druk goed aan in alle hoeken. Prik met een vork gaatjes over de bodem en zet in de oven. Draai na 5 minuten de stand naar 150C en bak nog 20 minuten. Laat afkoelen in de vorm. Giet de karamel erop en laat in alle hoeken lopen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zet daarna 2 uur in de koelkast.
Smelt de chocolade au-bain-marie en giet over de karamel. Zet opnieuw 2 uur in de koelkast.
Laat op kamertemperatuur komen voor je het snijdt. Houd het mes even onder een warme kraan, zodat de chocola niet splijt. Doe dit iedere keer voor het snijden.
Je kunt het een week bewaren in een goed gesloten trommel in bakpapier.

Geplaatst in 52weeksofcake, Recepten | Reacties uitgeschakeld voor Week 29 Salted caramel shortbread